NORDISK MARINARKEOLOGISK FÄLTKURS:
Dokumentation och 3D modellering av vrak

 

Tidpunkt:

20 – 25/5 2024

Dagsschema:
må-to kl 9-19, dykning och grupparbete/diskussioner
fr kl 9-19, bildbearbetning
lö kl 9-16, efterarbete

 

Extra insatt programnummer 21 maj:
Gästföreläsning med arkeolog Håkan Thorén tisdag eftermiddag / kvällen den 21 maj.

Håkan Thorén är expert på 3D-modellering och arbetar just nu med en mycket högupplöst dokumentation av regalskeppet Vasa. Han är en av de främsta inom detta område.
Vi hoppas Håkan kan inspirera och hjälpa kursdeltagarna att komma igång med självständig 3D-modellering. Håkan kommer förmodligen även att visa på tillämpningar, både för publik användning och för vetenskaplig användning.

Och med egna ord:
Jag heter Håkan Thorén och har arbetat med dokumentation inom kulturmijövård under snart 40 år. Jag jobbar idag på SMTM, till största delen med 3D-dokumentation av Vasa, men hjälper även till med vrakdokumentation under vattnet. Jag håller till största delen på med fotogrammetri men använder även totalstation och laserskanning som komplement till fotogrammetri. Jag började prova på fotogrammetri i slutet på 00-talet som ett led i att hitta en bra mjukvara för att förenkla arkeologisk dokumentation och provade då olika kommandobaserade verktyg som Bundler, PMVS2 och CMVS m.fl. Men det var först 2010 när jag kom över en tidig version Photoscan (senare Metashape) som det blev tydligt att det fanns ett verktyg som skulle kunna gå att sätta i händerna på flesta arkeologer. Photoscan/Metashape har genomgått många förändringar under åren men är fortfarande den mjukvara vi på SMTM föredrar för att göra våra 3D-modeller. Metashape kombinerar vi med annan mjukvara som Intrasis, Meshlab, Cloudcompare och Blender för att hantera och förfina vår dokumentation.Extra insatt programnummer 23 maj:
Livesändning från undersökningen av Osmundvraket den 23 maj efter lunch.

Samtidigt som vi håller fältkursen pågår en avancerad undersökning i Stockholms skärgård där man gräver ut delar av Osmundvraket. Det är en av de mest avancerade undersökningar man gjort på den svenska sidan och ska bland annat resultera i att man bärgar två tunnor med Osmundjärn.

Vi kopplas till undersökningen i livesändning från den pågående undersökningen av Osmundvraket i Roslagen till vår fältkurs med projektledare Jim Hansson och övriga arkeologer. Då kan vi följa med från lektionssalen till undersökningsplatsen och få prata med arkeologerna och se på de föremål som kommit fram under arbetet.


Plats: Tvärminne zoologiska station, Hangö

 

Kursledare och kursplanering:

Dykning och dokumentation:
Odd Johansen, lektor i marinarkeologi vid Hangö sommaruniversitet
Stefan Wessman, lektor i marinarkeologi vid Hangö sommaruniversitet

Övriga resurspersoner:
Modellering och drönaransvarig: Guy Mickelsson, marinarkeolog och sjökapten
ROV: Stefan Wessman, Museiverket i Finland
Dykningsansvarig: Mårten Engberg, marinarkeolog samt dykar- och säkerhetsinstruktör


Ansvarig arrangör:
Hangö sommaruniversitet

Samarbetsparter: 
Helsingfors universitet, Tvärminne zoologiska station
Museiverket i Finland
Statens maritima och transporthistoriska museer, Sverige
Södertörns Högskola
Åbo universitet
Universitetet i Bergen

Kursen arrangeras med bidrag av Svenska kulturfonden.

 

 

KURSBESKRIVNING

Marinarkeologisk fältkurs med möjlighet till övningar i olika dokumentationsmetoder som används inom undervattensarkeologiskt arbete. Undervisningen är inriktad på att upptäcka, studera och tolka arkeologiska lämningar under vatten. Vi kommer i huvudsak att arbeta med vraken som finns i området kring Tvärminne. Området har dock en rik och spännande historia som gjort att det finns mycket historiska och arkeologiska lämningar att studera, både på land och i vatten. Man får lära sig att förstå vrak som fornlämningar, göra besiktningar och bedömning av vrak samt utföra dokumentation. Det kommer att vara möjligt att pröva att arbeta med 3D modellering av vrak på egen hand. Kursdeltagarnas tidigare erfarenhet tas i beaktande och kursuppgifterna anpassas efter deltagarnas erfarenhet. I Tvärminneområdet finns olika typer av vrak som vi arbetar på, allt efter förmåga och behov, till exempel;

Joskär I djup 3-6m

Joskär II djup 7-8m

Skallotholmen djup 6-7m

Brännskär djup 14-17m

Fältkursens målgrupp:

Den marinarkeologiska kursen är öppen för alla med intresse för maritim historia, för marinarkeologer och sportdykare. Man måste inte vara dykare för att delta i kursen.


KURSINNEHÅLL

Dokumentation och 3D-modellering av vrak

Under kursen får du lära dig hur man arbetar med tolkning och dokumentation av vrak. Det kommer att finnas tillfälle att prova på 3d-modellering och visualisering av vrak inom vetenskapsområdet arkeologi. Kursen ger en fördjupande praktisk och teoretisk kunskap om marinarkeologiskt fältarbete och dokumentation. Kursen tillhandahåller viss utrustning för att arbeta med Image Based Modellering och visualisering av vrak med hjälp av programvaran Agisoft. Vi jobbar med professionella verktyg för 3d-grafisk modellering. Undervisningen består av föreläsningar, praktiska övningar och handledning och kräver ingen tidigare kunskap.

Kursmoment:

Dokumentation av vrak - du får lära dej hur man planerar bildinsamling för bästa resultat och utför dokumentation av ett vrak i praktiken. Insamling av bildmaterial av vrak i praktiken görs genom videofilmning med småbildskamera eller GoPro-kameror. Du får möjlighet att studera vilka inställningar av kamerorna och bildvinklar som ger bästa resultat. Processering av materialet i Agisoft - vi lär oss välja ut användbart material och göra en 3d-modell samt textuerar och renderar modellen. 

Vi testar och använder dessutom drönare som hjälpmedel vid modellering av landskapet.

Utrustning:

Kursen har tillgång till bärbar dator med Agisoft Metashape Pro, system-kameror och GoPro-kameror för undervattensbruk och en DJI Mavic Mini drönare som kursdeltagarna får öva med. Men elever som har tidigare erfarenhet av 3D-modellering får gärna ta med egen utrustning för detta, såsom undervattenskameror, datorer och programvara samt ROV.

 

ALLMÄNNA VILLKOR och REKOMMENDATIONER FÖR DYKNING

Dykarcertifikat

Medverkan i dykningar förutsätter giltigt dykarcertifikat: godkänd grundkurs i dykning och giltigt läkarintyg är sk minimivillkor. Dykarcertifikatet bör vara utfärdat enligt CMAS' (Confederation Mondiale des Activities Subaquatiques) eller motsvarande direktiv.

Dykarlämpligheten avgörs vid varje dykning på platsen av dykarinstruktören Mårten Engberg.

Tilläggsinfo:

Dykarinstruktör Mårten Engberg, Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Kursdeltagarnas försäkring

Alla kursdeltagare uppmanas teckna t.ex. en egen reseförsäkring i händelse av olyckor. Sommaruniversitetet försäkrar inte sina kursdeltagare och deltagandet sker således på egen risk.

INFORMATION OM BOENDE VID TVÄRMINNE ZOOLOGISKA STATION

Tvärminne zoologiska station är en forskningsstation som tillhör Helsingfors universitet. Faciliteterna är moderna och av hög klass. I elevboendet bor man separat eller delar rum med någon man känner. Gemensamma kök och wc/duschar finns att tillgå. Man kan även välja att utnyttja stationens kök som erbjuder morgonmål, lunch och middag, även detta av hög kvalitet.

Dykfaciliteterna är väl genomtänkta, eftersom mycket dykarbete utförs vid stationen. Det finns tillgång till lagerutrymmen, torkrum och kompressor för fyllandet av dykflaskor. Dykfaciliteterna ligger i anslutning till hamnen/bryggorna och all lastning/lossning av båtar är därför behändigt. Vi har tillgång till båtar av olika storlek. Dykningen sker från båt eller dykplattform.

Man kan bekanta sig med stationen på deras hemsida: https://www.helsinki.fi/sv/forskningsstationer/tvarminne-zoologiska-station


Kost och logi 

Vi rekommenderar att man bor och äter på Tvärminne zoologiska station.
Du skall dock boka din logi och kost via Hangö sommarunis länk. Den får du av vårt kansli då du anmält dig till kursen.

Bokning av kost och logi är obligatorisk och skall göras senast den 19 april 2024.

Full pension kostar 60 - 80 euro / dygn.

KURSANMÄLAN och -AVGIFT, ANTAGNING OCH VÄLKOMMENBREV
Kursanmälan
Vid kursanmälningen erlägger alla en obligatorisk anmälningsavgift € 20
som villkor för antagning till fältkursen.
Kursanmälningen görs på webben, senast 19/4 2024.
Obs! Begränsat antal kursplatser (max 10 personer).

Kursavgift: 130 € + anmälningsavgift (€ 20)
Kursavgiften faktureras utav Hangö sommaruni i ett välkommenbrev. 
Välkommenbrevet epostas till de anmälda ungefär två veckor innan kursstarten.

Tilläggsinfo:
kansliet: Anne Holmström, Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.