Tidpunkt:

21 – 22 / 8 2021
kl 10-16, 10-16

Kursledare:

Konstnär Clara Wahlström

Kursplats:
Hangö högstadium


Kursinnehåll

Att måla är långt mer än att bara jobba med färger, ljus och skugga. Det är en kreativ process som både involverar intuition, vår kropp och våra sinnen. Experimentellt måleri är kursen där fantasi och skaparglädje får flöda fritt, utan konventioner och förväntningar. Vi fokuserar mer på själva upplevelsen och processen än slutresultatet.

Under kursens gång skapar vi moderna konstverk där oväntade materialkombinationer möter traditionella tekniker. Var och en får leta sej fram till ett motiv på egna villkor och kursen lämpar sej därför både för nybörjare och mer rutinerade målare som vill få en nytändning för sitt skapande. Vi jobbar mestadels på stora dukar, och använder akrylfärg som basmaterial. Vi experimenterar med intressanta färgeffekter och tredimensionella strukturer.

Material:

Alla kursdeltagare bör ha med egna akrylfärger (Minst ett grundfärgs set + vitt), samt penslar i olika storlekar. Ett staffli är även en fördel, men kan vid behov lånas på plats. Kontakta kansliet i förväg. Övriga material är valfria, men kan inkludera; Oljefärger (+luktlös terpentin), oljekritor, oilbars, strukturpasta, gesso och torrpastell.

Vi arbetar på dukar av obehandlad bomullsduk. Dukarna gör vi tillsammans innan målningsprocessen börjar. Material till dukarna, och övrigt material kommer att finnas att köpa på plats. Specialredskap kommer att kunna lånas under kursens gång.

 

Tilläggsinfo av kursledaren:

Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den. eller tfn 045 1349 782

Kursavgift: € 30

Vi målar (och tecknar) på olika platser i och omkring staden Hangö.
 

Tidpunkt:
sommaruni sv konst

7-10/6 2021 
kl 10-16, 10-16, 10-16, 10-16
Tidpunkterna kan vi ännu justera enligt väder och ljusförhållanden 
så att vi någon av dagarna målar mer i kvällsljus, men första dagen träffas vi kl 10.

 

Kursplats: 
Skolgatan 13-15 (Hangö högstadium, tecknesalen) som tillhåll vid kritik och häftigare regn - vid behov indelas kursdeltagarna i smågrupper pga coronan. Kursaktiviteterna försiggår dock främst utomhus i Hangö med omnejd enligt kursledarnas direktiv.

 

Kursledare:
Konstnärerna Thomas Nyqvist och Magdalena Åberg

 

Kursupplägg och deltagande

Vårt motiv är platsen och landskapet. På kursen rör vi oss ute, skissar, tecknar och målar på platser med olika topografi och karaktär (stranden, havet, sandmon, parken, hamnen osv.) Det finns inga färdiga regler om hur detta ska gestaltas. Var och en upplever platsen på sitt sätt, liksom var och en hittar sitt sätt att gestalta den, stöttade av kursledarnas handledning och intresse. Kom med öppet sinne och var beredd på att få lika mycket frågor som svar, men förhoppningsvis en djupare inspiration att fortsätta måla.

I år är vårt tema motsatsparet gränser och öppningar/öppenhet; i bildkomposition och i motiven vi söker oss till.


Kursen lämpar sig såväl för nybörjare som längre hunna.

Tag med: Som material behövs blyerts, kol (bränt kol, inte pressat), sämskskinn, fixativ, samt något av följande målarmaterial: akvarell-, täck-, akryl-, eller oljefärg. Det är viktigt att man har flera bottnar/akvarellpapper (vi strävar till att börja på en ny målning per dag). Fältstaffli. Det är bra att ha med två röda, två blå och två gula färger (varm och kall), vitt samt gärna några jordfärger (ockra, umbra t.ex.). En utförlig materiallista ges i välkommenbrevet i god tid före kursstart. Ta också med ordentliga kläder (för sol, vind, duggregn) och om du vill en pall att sitta på.


Deltagarantal: 10-20 
Deltagarantalet kan justeras beroende på coronaläget och folkhälsomyndighetens direktiv.

 

Kursavgift: € 70 

 

Tidpunkt:
7-10/6 2021 
kl 9-16, 9-16, 9-16, 9-16


Kursplats:
Hangethesalen och klassrum i Hangö gymnasium, Skolgatan 11 Hangö
Pga coronan är kursdeltagarna indelade i två smågrupper. 
Gruppstorleken är beroende av folkhälsomyndighetens coronarekommendation.

 

Kursledare:
Bildkonstnärerna Marina Ciglar-Tuominen och Hanna Uggla

 

Kursinnehåll 

Att måla levande modell är både utmanande och givande. Under kursen kommer vi att både teckna och måla levande modell. Snabba croqui skisser med penna eller kol omväxlar med lugna modell studier i olja, akryl, gouache eller akvarell. Vi studerar form, volym, balans, tyngd, rumslighet, proportioner och ljus och skugga med människokroppen som utgångspunkt. Den som vill kan också måla porträtt. På förmiddagen gör vi mera snabba skisser och kortare poser för att på eftermiddagen jobba med längre poser. 


Kursen riktar sig till både nybörjare och mera erfarna deltagare

 

Tag med följande valbara material:
Grafitpennor, blyertspenna, kol, kritor, gouache, akryl, akvarell och vattenlöslig oljefärg.
Eget papper eller duk, grundade underlag, tillräckligt med penslar och gärna eget favorit fältstaffli, egen vaxduk som skyddande underlag i salen.

Man kan i förväg reservera staffli utav sommaruni (begränsad mängd 12 st) i sin kursanmälan!


Hangö sommaruni tillhandahåller kursmaterial som vid behov kan inhandlas på kursplatsen.
Fyra modeller medverkar i kursen.

 

 

Kursavgift: € 70