Publicistseminariet arrangeras i år för 50de gången i samverkan med Finlands Svenska Publicistförbund rf.
Kursledare: Janne Strang

Plats: Smörmagasinet, Smörmagasinet 60, Hangö
Tidpunkt: fr-lö 9 - 10 september 2022

Kursavgift: € 125 (inkluderar anmälningsavgift 20 €)

 

Hotel Boulevard och Villa Solgård är förhandsbokat för seminariet.
Seminariedeltagarna bör anmäla sig till Mikael Sjövall, Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den. eller 050 3535045 angående bokningarna.

 

 

PROGRAM

”Ryska influensoperationer mot utlandet” –Inga Springe (LV)

De ryska taktikerna för att vilseleda och påverka opinionen i utlandet, och upplösa sanningen om kriget mot Ukraina, blir alltmer intrikata och svåra att genomskåda. Undersökande journalisten Inga Springe vid Baltic Center for Investigative Journalism Re:Baltica i Riga kommer till Hangö och föreläser, svarar på frågor och ger verktyg till journalister att känna igen och handskas med den oupphörliga och ständigt utvecklande disinformationen som Moskva riktar mot utlandet. ”Jag är så glad att Norden och Europa äntligen vaknat upp till det hot som Ryssland utgör mot våra samhällen” säger Springe. ”Trovärdiga nyheter och opinion är ett viktigt slagfält i kampen för sanningen, demokratin och freden.”

”Varför tror ryssarna fortfarande på Putin?” –Ilya Ber (EE)

Estniska faktagranskaren och journalisten Ilya Ber vid Express Meedia i Tallinn tillbringar en stor del av sin tid i Ryssland för att förstå hur Putinregimens propagandakampanjer påverkar befolkningen där. ”För många i väst är det obegripligt att Putin och kriget kan ha så stort understöd bland vanliga människor” säger Ber. ”Att förstå varför det blivit så är viktigt för att kunna rapportera sanningsenligt om Ryssland, och för att nå ryssarna själva med sanningsenlig information.”

”Vapenvåldet och det svenska ödesvalet” –Jani P. Sallinen (SE)

Den 11 september går Sverige till val igen, och de gamla konstellationerna knakar då flera partier nu säger sig vara beredda att regera tillsammans med SD. En av orsakerna är det eskalerande skjutvapenvåldet i svenska förorter. Svenska Dagbladet-journalisten Jani P. Sallinen skrev en av fjolårets prisvinnande reportageböcker Vapensmederna, där han dels följer vapnens och våldets vägar till Sverige och försöker svara på frågan vad det var som gick snett med det tidigare så fredliga folkhemmet.

”Vart är USA på väg?”

Svenska Yles USA-korrespondent Ville Hupa återvänder hem efter tre år i ett turbulent Amerika, där man nu förbereder sig för höstens mellanårsval. Samtidigt pågår kongressens utredning om Donald Trumps skuld till stormningen av Kapitolium i januari 2021, alltmedan republikanska partiet har kapats av radikala autoritära som vill ha Trump tillbaka i Vita Huset 2024. Hur mår egentligen ”Världens ledande demokrati”?

Det femtionde(!) Publicistseminariet i Hangö startar på fredag 9.9 kl 16 och pågår till lördag 10.9 kl 12.
I samband med seminariets öppning framför Stadsstyrelsens ordförande Sture Söderholm stadens hälsning och Hangö stad bjuder på en välkomstskål kl 15:45
Under årets seminarium får vi lyssna på intressanta föreläsare, ställa frågor och diskutera. På fredag kväll följer mingel, samvaro och en gemensam middag. 
Fler programnummer tillkommer, även ändringar kan förekomma.

Moderator och kursledare är Janne Strang Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den. / +358440938263)

 

 

Varmt välkomna!