Tidpunkt
5-9/6 2017, kl 9-15
12-16/6 2017, kl 9-15
19-22/6, 26/6 2017, kl 9-15

Plats: Raseborgs slott, Raseborgs slottsväg, Raseborg
Man kommer fram med bil.

Utgrävningsledare: FD docent Georg Haggrén

 

Utgrävningarna i Raseborg pågår i tre veckor under juni månad i Raseborgs slotts omgivning. Arkeologiska fältarbeten i Raseborg börjades redan 1890, men i borgens omgivning har man utfört systematiska fältarbeten först på 2000-talet. Just nu pågår det ett omfattande forskningsarbete vad gäller Raseborgs slott. På kursen har man ett tillfälle att bekanta sig med borgforskningens senaste resultat – och forska själv!

Inkommande sommar fortsätter arbetet på Slottsmalmen som för slottet utgjorde ett brohuvud på fastlandet. Nu fortsätter man att gräva bredvid förra årens områden där man hittade mycket omfattande fyndmaterial som kan knytas till det medeltida slottet.

Kursen består av tre pass, vardera omfattande fyra dagars fältarbete samt fältarbete och en exkursion på femte dagen. Under kursens lopp bekantar vi oss med livet i det medeltida Raseborg, lär oss grunderna i utgrävningsteknik och hur man kan identifiera fornlämningar – och besöker själva slottet och dess spännande omgivning. De vanligaste typerna av fynd på medeltida borgar och bondebyar blir också bekanta under kursens lopp. Vid sidan av föreläsningarna deltar alla kursdeltagare dagligen i utgrävandet. Som avslutning på veckan åker vi på fredageftermiddag (och på måndagen 27/6) på en exkursion och bekantar oss med den medeltida slottsegendomen och Snappertuna kyrkby, exkursionen tar ca 2,5 timmar, från kl 12.30–15.00. Ta med egen matsäck, regnkläder och gummistövlar. Klä dig i bekväma kläder. Arkeologiska utgrävningar är ett smutsigt jobb!

Följ oss på Facebook https://www.facebook.com/slottsmalmen/ Där kan du också bekanta dig med förra årets utgrävningar.

 

Deltagarantal maximum 12 /pass (5 dagars pass).

Anmälningar Förhandsanmälning och -betalning krävs.

Anmälning via denna weplats (eller till kansliet tfn 040 1860 131).

Kursavgift (inklderar anmälningsavgiften): 20 €/pass (5 dagars pass)

 

Kost och logi

En förmånlig övernattningsmöjlighet en kilometer från slottet: Snappertuna Hostel (Tunaborg), (http://www.stunahostel.com/).

Möjlighet till lunch i Restaurang & Café Slottsknekten

(http://www.slottsknekten.fi/)

 

 

Önskemål och förväntningar inför kursen tas gärna emot per e-post till adressen Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den. eller Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.. Hjälp oss att organisera en kurs som passar just dig!