Tidpunkt
3-7/6 2019   kl 9-15 (pass 1)
10-14/6 2019 kl 9-15 (pass 2)
17-20/6, 24/6 2019 kl 9-15 (pass 3)

 

Plats: Raseborgs slott, Raseborgs slottsväg, Raseborg Man kommer fram med bil.

Utgrävningsledare FD docent Georg Haggrén

 

 

Utgrävningarna i Raseborg pågår i tre veckor under juni månad i Raseborgs slotts omgivning. Arkeologiska fältarbeten i Raseborg börjades redan 1890, men i borgens omgivning har man utfört systematiska fältarbeten först på 2000-talet. Just nu pågår det ett omfattande forskningsarbete vad gäller Raseborgs slott. På kursen har man ett tillfälle att bekanta sig med borgforskningens senaste resultat – och forska själv!
 

Inkommande sommar fortsätter arbetet på Slottsmalmen som för slottet utgjorde ett brohuvud på fastlandet. Här har man gjort spännande fynd under de senaste årens utgrävningar. I år fortsätter vi på nya platser inte långt ifrån förra årens utgrävningsområden. Här kan man vänta både fasta strukturer och omfattande fyndmaterial som kan knytas till det medeltida slottet.

Kursen består av tre pass, vardera omfattande fyra dagars fältarbete samt fältarbete och en exkursion på femte dagen. Under kursens lopp bekantar vi oss med livet i det medeltida Raseborg, lär oss grunderna i utgrävningsteknik och hur man kan identifiera fornlämningar – och besöker själva slottet och dess spännande omgivning. De vanligaste typerna av fynd på medeltida borgar och bondbyar blir också bekanta under kursens lopp. Vid sidan av föreläsningarna deltar alla kursdeltagare dagligen i utgrävandet. Som avslutning på veckan åker vi på fredageftermiddag (och på måndagen 24/6) på en exkursion och bekantar oss med den medeltida slottsegendomen och Snappertuna kyrkby, exkursionen tar ca 2,5 timmar, från kl 12.30–15.00. Ta med egen matsäck, regnkläder och gummistövlar. Klä dig i bekväma kläder. Arkeologiska utgrävningar är ett smutsigt jobb!

Följ oss på Facebook https://www.facebook.com/slottsmalmen/ Där kan du också bekanta dig med förra årets utgrävningar.

 

Deltagarantal maximum 12 /pass (5 dagars pass).


Kursanmälningar senast 21/5 till kansliet tfn 040 1860 131 eller via denna web. Försenade anmälningar godkänns också – härvid anmälning och betalning på kursplatsen till kursledaren.
NÄRVAROANMÄLAN till kursen på kursplatsen.

Kursavgift 20 €/pass (inkl. anmälningsavgiften). Ange studiepass(en) vid betalningen.


KOST OCH LOGI

Vi rekommenderar att kursdeltagarna tar sig till kursplatsen med bil. Det finns ingen allmän logimöjlighet i den omedelbara närheten till slottet.
Närmaste möjligheterna är Malmbacka (ca 4 kilometer) och Norrby (ca 8 km). 

För övernattning i Norrby Gård se  www.norrbygard.net Övernattningen erbjuds till 30 € / person / dygn.
Ifall stor grupp kan priset diskuteras. I priset ingår sängkläder och handdukar.
Tilläggsinfo Mikael Aspelin, tfn 0400-403 166

Möjlighet till lunch i Restaurang & Café Slottsknekten (Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.)

Önskemål och förväntningar inför kursen tas gärna emot per e-post till adressen Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den. eller Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.. Hjälp oss att organisera en kurs som passar just dig!