Jag har deltagit på Hangö Sommarunis kurs i marinarkeologi sedan 2013 och inför år ser jag väldigt mycket fram emot att besöka vraket efter Joskär I, och se hur det har förändrats. Vi har gjort många intressanta fynd under de år som passerat.

Personligen tycker jag att själva grävmomentet är det bästa med kursen i marinarkeologi. Det är en härlig känsla att gå ner under vatten, till vraket, och gräva – man vet ju aldrig vad som kommer att dyka upp i schaktet. Allt som påträffats har inte sett dagens ljus på 300 år.

Vi gräver alltid en och en, eftersom schaktet är ganska litet och endast har en vattensug på plats. Nu undersöker vi fartygets ballast som består av löst grus, flinta och enstaka träfragment. Idag när jag grävde fick jag plötsligt syn på något gult och litet som glimrade till i sanden. Jag blev väldigt intresserad, rörde min hand lite för snabbt när jag skulle plocka upp fyndet och med ens försvann det i den lösa bottensedimentet. Förbannat! Till slut fann jag föremålet igen och lyckades plocka upp det. Det var en liten guldfärgat rulle i metall. Det såg verkligen ut som guld. Jag placerade fyndet försiktig i en plastbytta tillsammans med de övriga fynd jag gjort och såg fram mot att undersöka det närmare på ytan. Dagens övriga fynd bestod främst av keramikskärvor, delar av kritpipor samt ben från ko och fisk.

Den lilla guldfärgade rullen. Foto: Sinikka Kärkkäinen

Den guldfärgade lilla rullen. Foto: Sinikka Kärkkäinen 

Efter en dags utgrävning tar vi in fynden till land och dokumenterar dem. Exakt vad den lilla guldrullen har varit och vilken typ av metall den består återstår att ta reda på, men det kanske klarnar under veckan.

 

Sinikka Kärkkäinen