Last week was the second week of excavations of the German WW2 transition camp. Some 20 + participants and thousands of period finds. Needless to say we are very happy indeed! This week we found lots of small items such as this pipe.

Other fids included gaming pieces, coins, military rank badges as well as an "Eismeerfront" commemorative badge.

Last friday our team found a very moving item, namely a Catholic rosary. It shows signs of field made repair. The rosary was eventually lost by a German soldier while passing through the transition camp sometime between late 1942 and the summer of 1944.

 

 

The first week of the three week long excavation has now been completed. Three excavation areas 25 participants and lots of interesting finds The results seem to indicate that we have two different areas of activity, one belonging to the Ukrainian HIWI:s of the german transition camp and the other that of German soldiers arriving to the camp directky from the front lines and other areas in Finland.

During the weekend I will try to post a collection of pictures illustrating our work and a few of the thousands of finds from week one!

 

 

När man som glad fotoamatör börjar på Fotoskolans ettåriga ”grundkurs” lär man sig en massa tumregler som tredjedelsregler och hur man ska ställa in skärpan och mycket annat.
När man sen fortsätter med sitt fotograferande går det lätt att man halkar in på sitt ”eget spår”. Bilderna blir bra, men man får känslan att det hela blir litet enformigt och ”samma gamla vanliga” - man borde helt enkelt förnya sig.

Enkelt och enkelt?! Det är inte alltid så enkelt att hitta nya vinklingar och att tänka ”utanför boxen”, oberoende om det gäller fotografering eller något annat.

Därför körde Fotoskolan i år igång med en tredelad kurs i kreativ fotografering. Första gången vi ordnade en motsvarande kurs så var det endast ett veckoslut och det visade sig vara alldeles för kort.

Kursstarten gick lördagen den 17 juni. Med nio glada deltagare från tidigare kurser tog vi itu med hur man kan bli mera ”kreativ” i sitt fotograferande.

Med undertecknad och Hanna Sandin som kursledare gick vi först igenom litet tips & trick hur man hittar motiv. Första fotouppgiften för dagen var att gå ut och hitta en kvadratmeter där man skulle hitta sina motiv. Med andra ord, att ställa sig på ett ställe och inte stiga utanför ett område på cirka en gånger en meter. Motivet behöver inte finnas på det lilla området.

Eftermiddagen gick till bildbehandling och bildvisning. Först gick jag igenom diverse tips & trick som vi inte gått igenom så mycket i tidigare kurser, och efter det fick kursdeltagarna själva behandla sina bilder. Till bildvisningen valde kursdeltagarna ut tre redigerade bilder tagna under dagen. Enligt tidigare mönster tittade vi tillsammans igen bilderna, diskuterade dem och gav konstruktiv kritik (inte bara vi kursledare utan även kursdeltagarna).

Dag två fortsatte vi med att gå igenom hur dubbel- och multiexponering i kameran fungerar. Därefter bar det iväg till Fyra vindarna där vi spridde ut oss längs stranden och körde en variant av kvadratmetersövningen. Tanken var att se hur olika bilderna blir fast miljön är nästan den samma för alla deltagare. Efter detta lunch på Fyra vindarnas hus, och efter det bildbehandling i skolan. Dagen och kursträffen avslutades med traditionell bildvisning.

Här ett plock ur veckoslutets bildskörd:

kreativtfoto 01 1

kreativtfoto 01 2

kreativtfoto 01 10

kreativtfoto 01 4

kreativtfoto 01 6

Som student i arkeologi har jag varit på utgrävningar många gånger, men alltid på land. Och på utgrävningar vi har skämtat om att de skulle vara händiga om man kunde sväva över jorden och gräva utan att ha kontakten med jorden. Omöjligt, sant. Men inte i vatten. I vatten man måste sväva, och det är både bästa och jobbigaste jobbet där. I annat fall du gräver du med handen och ett massiv rör, vilken är en pump. Och försöker att hitta alla artefakter.

Varje dag kommer flera fantastiska fynd från grävningen av Joskär I. I sållningen av upptagna bottensediment från vraket hittade vi bland annat denna lilla tyghake i metall. 

Foto: Juha Siltola

Bild (Mikael Ahlavuo): Från lektionen, "fotografering med en drone"

Kursen varit en stor upplevelse för mig som en hobbyist, intresserad av natur, historia och dykning. Vi har lärt oss både traditonell manuell mätning- och dokumentations teknik, användning av den nyaste teknologin liksom 3d-modellering med video. Vi har även använt robotkameror över och under vattnet. Kursmedlemmarna har hämtat med sig sina egna kunskaper och utrustning, t.ex side scan sonar och vi har lärt oss de bästa metoderna om hur man kan illustrera hur havsbottnen ser ut. I våra grävningar har vi sett över 300 år bakåt i tiden. I grävningarna under vattnet har vi använt en stor "dammsugare" för att hålla visibiliteten klar och för att inte förlora några fynd från vraket.

Dykerna har startat tidigt på morgonen. Lektionerna och kvällarnas diskussioner där dagens erfarenheter, ideer och olika åsikter från lärare och övriga deltagare har ventilerats fram till midnatt.

Jag rekommenderar denna kurs för alla som vill vara med och lära mera om Östersjöns och den lokala maritim historia.

Mikael Ahlavuo

 

Jag har deltagit på Hangö Sommarunis kurs i marinarkeologi sedan 2013 och inför år ser jag väldigt mycket fram emot att besöka vraket efter Joskär I, och se hur det har förändrats. Vi har gjort många intressanta fynd under de år som passerat.

Personligen tycker jag att själva grävmomentet är det bästa med kursen i marinarkeologi. Det är en härlig känsla att gå ner under vatten, till vraket, och gräva – man vet ju aldrig vad som kommer att dyka upp i schaktet. Allt som påträffats har inte sett dagens ljus på 300 år.

Vi gräver alltid en och en, eftersom schaktet är ganska litet och endast har en vattensug på plats. Nu undersöker vi fartygets ballast som består av löst grus, flinta och enstaka träfragment. Idag när jag grävde fick jag plötsligt syn på något gult och litet som glimrade till i sanden. Jag blev väldigt intresserad, rörde min hand lite för snabbt när jag skulle plocka upp fyndet och med ens försvann det i den lösa bottensedimentet. Förbannat! Till slut fann jag föremålet igen och lyckades plocka upp det. Det var en liten guldfärgat rulle i metall. Det såg verkligen ut som guld. Jag placerade fyndet försiktig i en plastbytta tillsammans med de övriga fynd jag gjort och såg fram mot att undersöka det närmare på ytan. Dagens övriga fynd bestod främst av keramikskärvor, delar av kritpipor samt ben från ko och fisk.

Den lilla guldfärgade rullen. Foto: Sinikka Kärkkäinen

Den guldfärgade lilla rullen. Foto: Sinikka Kärkkäinen 

Efter en dags utgrävning tar vi in fynden till land och dokumenterar dem. Exakt vad den lilla guldrullen har varit och vilken typ av metall den består återstår att ta reda på, men det kanske klarnar under veckan.

 

Sinikka Kärkkäinen

 En fossil under undersökning. Foto: Riikka Saarinen

Detta fynd slår åldersrekord över alla andra fynd som vi har gjort under veckan. I ballasten på vraket efter Joskär I, där vi nu gräver, har flera fossiler påträffats. Ballasten har man troligen tagit med från stranden någonstans i Sydskandinavien för att ersätta lastens vikt på vägen hem. Flinta förekommer nämligen i stora mängder i ballasten och eftersom den inte finns i Finland går ballaststenen att identifiera. En typ av flinta är känd för att ha fossiler i sig. Och vissa av dessa fossiler är flera miljarder år gamla!

 

Sållning av fynd efter dagens utgrävning. Foto: Riikka Saarinen

 

Utgrävningarna vid Joskär I har pågått under två dagar av sommaruniversitets elever. Tillsvidare har vi katalogiserad 42 fynd som ska sparas åt framtida forskning. Utan djupare analyser kan man redan nu dra slutsatser om till exempel om datering av skeppet och dess funktion. Vi hittar också spår efter de människor som seglat fartyget. 

Arbetet med fynden fortsätter efter dykning och sållning. I klassrummet dokumenterar vi allt noggrannt och försöker ta reda på alla fragment som sorteras enligt material i egna påsar som markeras. När man har grävt upp fynden är de känsliga för att falla sönder om de utsätts för en drastisk klimatförändring. Därför hålls alla fynden i vattnet tills de genomgått konservering.

 

Katalogisering av fynd. Foto: Riikka Saarinen

 

 

/Riikka Saarinen, Konservator

 

 

Grävningen på Joskär I har nu pågåt i tre dagar. Vi har många spännande fynd, vilket vi ska berätta mer om i kommande bloggar. Här kommer en film som beskriver hur det går till att gräva under vatten.